Plněné řízky určitě znáte a je to tak variabilní jídlo, že se dá použít
kdykoli a v jakékoli variantě. Já tentokrát zvolila klasickou, náplň
tvoří sýr a šunka, navíc jsem přidala pikantní zeleninovou omáčku.
Co budete potřebovat: vepřové řízky nebo kotlety, 20 dkg tvrdého sýra,
20 dkg šunkového salámu, sůl, pepř, olej. Brambory, máslo a mléko na
kaši. Na omáčku: olej, cibule, zelená a červená paprika, pepř, sůl,
trochu chili koření, kečup, popř. další ingredience podle svých chutí.
Postup: Naporcujeme kotlety nebo řízky, uděláme je širší, protože je
ještě musíme proříznout skoro do konce, abychom utvořili kapsu na
naplnění. Pokud to jde, tak naklepeme, naplníme šunkou nebo šunkovým
salámem, kouskem tvrdého sýra, uzavřeme, spojíme jehlicemi a párátky,
osolíme, opepříme a pomalu smažíme na oleji. Použila jsem na
smažení pánev wok, protože naplněný řízek je opravdu vysoký a tak se mi
podařilo na dně woku utvořit olejovou lázeň pro 2 řízky, ve které se
dobře propekly. Asi by to šlo i ve fritovacím hrnci, měla jsem jen
strach, aby mi sýr nevytékal z řízku, což se naštěstí nestalo.
Omáčka: na trošce oleje osmahneme cibuli nakrájenou na proužky, přidáme
na proužky nakrájené papriky, přidáme koření a kečup anebo jiné koření,
které máte rádi, klidně můžete omáčku udělat jako kari nebo ďábelskou,
podle vaší chuti.
Jako přílohu jsem zvolila bramborovou kaši a zeleninovou oblohu, vy si
nechte chutnat s čímkoli jiným.